9 lipca 2015

Mini pavlova z kremem limonkowym/Mini pavlova with lime curd

Uwielbiam ten deser! Obezwładniająca słodycz bezy otulona kwaśnym kremem limonkowym. Wersja lżejsza dla sumienia, bo bezy są nieduże ;)
Przepis na pyszne bezy pochodzi z książki Michaela Paula "Sweet Paris".

I love this dessert! Overwhelming sweetness of a meringue wrapped in sour lime curd. Lighter version for your conscience as the meringues are small ;)
The recipe for the delicious meringues comes from Michael Paul's book "Sweet Paris".





Mini pavlova z kremem limonkowym


Składniki (8-9 średnich bez)

Beza
4 białka
120 g drobnego cukru
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
100 g cukru pudru

Krem limonkowy
2 jajka
4 żółtka
1/4 szkl. drobnego cukru (lub więcej)
sok z 4 limonek
skórka starta z 2 limonek
60 g masła


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 150 st. C.

Białka ubić na sztywno, a następnie, ciągle ubijając, dodawać po 1 łyżce cukru. Za każdym razem dokładnie miksować. Ważne, żeby cukier się rozpuścił.

Dodać ocet i ekstrakt i miksować jeszcze 2 min. Następnie dodać przesiany cukier puder i delikatnie wymieszać szpatułką.

Ubite białka wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc średnie okręgi.

Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140 st. C.

Piec ok. 45 min., następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wyschnięcia na kilka godzin.

Jajka ubić z żółtkami i cukrem w kąpieli wodnej aż cukier całkiem się rozpuści. Dodać sok i skórkę z limonki i gotować przez 2 min. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę i gotować, ciągle mieszając aż krem zgęstnieje (zajmie to 10-15 min.). Odstawić z ognia i przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Bezy podawać z kremem, udekorowane skórką startą z limonki.

Smacznego!







Mini pavlova with lime curd


Ingredients (8-9 medium meringues)

Meringues
4 egg whites 
120 g caster sugar 
1 tablespoon white wine vinegar 
1 teaspoon natural vanilla extract
100 g icing sugar

Lime curd 

2 eggs 
4 egg yolks
1/4 cup caster sugar (or more) 
juice of 4 limes 
zest of 2 limes
60 g butter


Method

Preheat the oven to 150 ° C.

Beat the egg whites to stiff, then, still whisking, add 1 tablespoon sugar at a time. Every time thoroughly mix. It's important that all the sugar dissolves.


Add vinegar and vanilla extract and mix another 2 minutes. Then add the sifted icing sugar and mix gently with a spatula.


Scoop out the stiffly beaten egg whites on a baking tray lined with baking paper, creating a medium-sized circles.


Put in the oven and reduce the temperature to 140 ° C.


Bake for about 45 minutes, then turn off the oven, open the door a bit and leave the meringues to dry for several hours.


Beat eggs with yolks and sugar in a water bath until the sugar completely dissolves. Add juice and lime zest and cook for 2 minutes. Then add the diced butter and cook, stirring constantly until curd thickens (it takes 10-15 minutes). Set aside off the heat and cool, then chill in the refrigerator.


Serve
meringues with curd, decorated with grated lime peel.

Enjoy!




  Uczta pod gołym niebem

2 komentarze:

  1. I ten krem limonkowy... Ależ to musiało być dobre! :)

    OdpowiedzUsuń