Przepis na pyszne bezy pochodzi z książki Michaela Paula "Sweet Paris".
I love this dessert! Overwhelming sweetness of a meringue wrapped in sour lime curd. Lighter version for your conscience as the meringues are small ;)
The recipe for the delicious meringues comes from Michael Paul's book "Sweet Paris".
Mini pavlova z kremem limonkowym
Składniki (8-9 średnich bez)
Beza
4 białka
120 g drobnego cukru
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
100 g cukru pudru
Krem limonkowy
2 jajka
4 żółtka
1/4 szkl. drobnego cukru (lub więcej)
sok z 4 limonek
skórka starta z 2 limonek
60 g masła
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 150 st. C.
Białka ubić na sztywno, a następnie, ciągle ubijając, dodawać po 1 łyżce cukru. Za każdym razem dokładnie miksować. Ważne, żeby cukier się rozpuścił.
Dodać ocet i ekstrakt i miksować jeszcze 2 min. Następnie dodać przesiany cukier puder i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ubite białka wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc średnie okręgi.
Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140 st. C.
Piec ok. 45 min., następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wyschnięcia na kilka godzin.
Jajka ubić z żółtkami i cukrem w kąpieli wodnej aż cukier całkiem się rozpuści. Dodać sok i skórkę z limonki i gotować przez 2 min. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę i gotować, ciągle mieszając aż krem zgęstnieje (zajmie to 10-15 min.). Odstawić z ognia i przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce.
Bezy podawać z kremem, udekorowane skórką startą z limonki.
Smacznego!
Mini pavlova with lime curd
Ingredients (8-9 medium meringues)
Meringues
4 egg whites
120 g caster sugar
1 tablespoon white wine vinegar
1 teaspoon natural vanilla extract
100 g icing sugar
Lime curd
2 eggs
4 egg yolks
1/4 cup caster sugar (or more)
juice of 4 limes
zest of 2 limes
60 g butter
Method
Preheat the oven to 150 ° C.
Beat the egg whites to stiff, then, still whisking, add 1 tablespoon sugar at a time. Every time thoroughly mix. It's important that all the sugar dissolves.
Add vinegar and vanilla extract and mix another 2 minutes. Then add the sifted icing sugar and mix gently with a spatula.
Scoop out the stiffly beaten egg whites on a baking tray lined with baking paper, creating a medium-sized circles.
Put in the oven and reduce the temperature to 140 ° C.
Bake for about 45 minutes, then turn off the oven, open the door a bit and leave the meringues to dry for several hours.
Beat eggs with yolks and sugar in a water bath until the sugar completely dissolves. Add juice and lime zest and cook for 2 minutes. Then add the diced butter and cook, stirring constantly until curd thickens (it takes 10-15 minutes). Set aside off the heat and cool, then chill in the refrigerator.
Serve meringues with curd, decorated with grated lime peel.
Enjoy!
I ten krem limonkowy... Ależ to musiało być dobre! :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, niebo w gębie! ;)
Usuń