14 lipca 2015

Sorbet z białych brzoskwiń/White peaches sorbet

Brzoskwinie były białe. Nie obierałam ich jednak, więc sorbet jest fioletowy. Wy oczywiście możecie obrać owoce ;)

Peaches were white. However, I didn't peel them, so the sorbet is purple. You certainly can peel the fruit ;)




Sorbet z białych brzoskwiń


Składniki

7 białych brzoskwiń
1/3 szkl. cukru
1/3 szkl. wody


Przygotowanie

Wodę i cukier umieścić w rondelku i podgrzać aż cukier się rozpuści. Gotować jeszcze przez kilka minut, mieszając, aż do powstania lekko gęstego syropu. Zdjąć z ognia i ostudzić, a następnie wstawić do lodówki i schłodzić przez kilka godzin.

Brzoskwinie opłukać, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie zmiksować.

Puree brzoskwiniowe połączyć ze schłodzonym syropem cukrowym i dokładnie wymieszać.

Masę przelać do pojemnika do zamrażania i wstawić do zamrażalnika.

Przez pierwsze 3 godziny miksować sorbet co 30-40 min., aby pozbyć się kryształków lodu.

Sorbet wyjąć z zamrażalnika ok. 30 min. przed podaniem.

Smacznego!



White peaches sorbet


Ingredients

7 white peaches
1/3 cup sugar
1/3 cup water


Method

Place water and sugar in a saucepan and heat until sugar is dissolved. Cook for a few minutes, stirring, till you get a slightly thick syrup. Remove from heat and let cool, then refrigerate for several hours.

Rinse peaches, remove the stone. Cut the flesh into smaller pieces and mix thoroughly.

Mix peach puree with cooled sugar syrup.

Transfer the fruit puree to a container for freezing and put into the freezer.

The first three hours mix the sorbet every 30-40 minutes to get rid of ice crystals.

Remove the sorbet from the freezer about 30 minutes before serving.


Enjoy! 



Akcja lodowa 2015

2 komentarze: