22 lipca 2015

Tarta z czereśniami/Cherry tart

Ta tarta jest obłędna! Świetne kruche ciasto i cudowne czereśnie bez dodatku cukru. Zabrałam ją na grilla do znajomych, zniknęła zanim się obejrzałam ;)

This tart is insane! Great shortcrust pastry and wonderful cherries without any sugar. I took it to our friends for a barbecue, it disappeared immediately ;)





Tarta z czereśniami
(na podstawie blogu Kwestia Smaku)


Składniki

300 g mąki pszennej
5 łyżek cukru pudru
szczypta soli
190 g masła + do wysmarowania formy
kilka łyżek zimnej wody
1 kg czereśni
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 jajko, roztrzepane
cukier trzcinowy do posypania


Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier puder i masło pokrojone w kostkę i wyrobić rękami. Wyrobić ciasto, ewentualnie dodając po 1 łyżce wody. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 min.

Piekarnik nagrzać do 190 st. C.

Czereśnie wydrylować i wymieszać z gałką muszkatołową, cynamonem i ekstraktem migdałowym.

Formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Jedną część cienko rozwałkować i wyłożyć przygotowaną formę. Na ciasto wyłożyć owoce. Drugą część ciasta cienko rozwałkować i pokroić na paski. Paski ułożyć kratką na cieście, następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-45 min. Gdyby wierzch tarty zbyt mocno się przypiekał, lekko zmniejszyć temperaturę.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!






Cherry tart
(based on Kwestia Smaku blog)


Ingredients

300 g wheat flour
5 tablespoons icing sugar
pinch of salt 
190 g butter + to grease the mold 
a few tablespoons cold water 
1 kg sweet cherries 
1/3 teaspoon nutmeg 
1/3 teaspoon cinnamon
1/3 teaspoon almond extract 
1 egg, beaten 
cane sugar for sprinkling

Method


Sift the flour into a bowl, add salt, icing sugar and butter cut into cubes and mix with hands. Knead the dough, possibly adding 1 tablespoon of water at a time. Shape into a ball, wrap in cling film and refrigerate for at least 30 minutes.


Preheat the oven to 190°C.


Stone the cherries and mix with nutmeg, cinnamon and almond extract.


Grease the mold with butter. Remove the dough from the refrigerator and divide into two parts. 
Thinly roll out one part of the dough and put in the prepared form, pressing well to the mold. Put fruit on the dough. Thinly roll out the second part of the dough and cut into strips. Put the dough stripson the dough, then spread with beaten egg and sprinkle with cane sugar.

Put into preheated oven and bake for about 40-45 minutes. If the top gets too brown, slightly lower temperature.


Remove from the oven and cool.


Enjoy!



Uczta pod gołym niebem Piknik Letnie owoce

3 komentarze:

  1. Cudownie wygląda z tą złotą kratką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba przyznać, że kratka z ciasta zawsze dodaje uroku :)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie :) Pozdrawiam :)
    Izzy

    http://www.takeitizzy.pl/

    OdpowiedzUsuń