There's nothing better than homemade jam. I'm sure what products I use, I don't add too much sugar, but lots of fruit and my favorite additions so that my breakfasts were exceptional.
Dżem morelowy
Składniki (1 duży słoik)
500 g moreli
sok z 1 pomarańczy
3-4 łyżki syropu z agawy (lub więcej do smaku)
2 łyżki Amaretto
Przygotowanie
Morele opłukać, przekroić na pół, usunąć pestkę i wrzucić do dużego garnka o grubym dnie. Dodać resztę składników i gotować na minimalnym ogniu ok. 40-45 min., od czasu do czasu mieszając, aż owoce się rozpadną.
Przelać do słoika i odstawić do ostudzenia.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Apricot jam
Ingredients (1 big jar)
500 g apricots
juice of 1 orange
3-4 tablespoons agave syrup (or more to taste)
2 tablespoons Amaretto
Method
Rinse apricots, cut in half, remove the stone and put into a large pot with a thick bottom. Add the remaining ingredients and cook over low heat about 40-45 minutes, stirring occasionally, till fruit fall apart.
Pour into a jar and set aside to cool.
Store in a refrigerator.
Enjoy!
Prosto, jasno i smacznie!
OdpowiedzUsuńTak, jak lubie...
Moreli akurat u nas dostatek, chyba trzeba bedzie sprobowac!
:)
Super, że się podoba! Mam nadzieję, że będzie również smakował :)
UsuńA na zimę nie można go odstawić?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można, ale trzeba wyparzyć słoiki.
Usuń