5 lipca 2015

Dżem morelowy/Apricot jam

Nie ma nic lepszego niż domowy dżem. Jestem pewna, jakich produktów używam, nie dodaję zbyt dużo cukru, za to mnóstwo owoców i moje ulubione dodatki, aby moje śniadania były wyjątkowe.

There's nothing better than homemade jam. I'm sure what products I use, I don't add too much sugar, but lots of fruit and my favorite additions so that my breakfasts were exceptional.


 

Dżem morelowy


Składniki (1 duży słoik)

500 g moreli
sok z 1 pomarańczy
3-4 łyżki syropu z agawy (lub więcej do smaku)
2 łyżki Amaretto


Przygotowanie

Morele opłukać, przekroić na pół, usunąć pestkę i wrzucić do dużego garnka o grubym dnie. Dodać resztę składników i gotować na minimalnym ogniu ok. 40-45 min., od czasu do czasu mieszając, aż owoce się rozpadną.

Przelać do słoika i odstawić do ostudzenia.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!





Apricot jam


Ingredients (1 big jar) 


500 g apricots
juice of 1 orange
3-4 tablespoons agave syrup (or more to taste)
2 tablespoons Amaretto


Method

Rinse apricots, cut in half, remove the stone and put into a large pot with a thick bottom. Add the remaining ingredients and cook over low heat about 40-45 minutes, stirring occasionally, till fruit fall apart.

Pour into a jar and set aside to cool.

Store in a refrigerator.

Enjoy!



4 komentarze:

  1. Prosto, jasno i smacznie!
    Tak, jak lubie...
    Moreli akurat u nas dostatek, chyba trzeba bedzie sprobowac!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że się podoba! Mam nadzieję, że będzie również smakował :)

      Usuń
  2. A na zimę nie można go odstawić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można, ale trzeba wyparzyć słoiki.

      Usuń