8 lipca 2015

Krem z marchewki/Carrot cream

Lato to także zupy. Są lekkie, zdrowe i przychodzą nam z pomocą, kiedy na zewnątrz jest gorąco. To także sposób na odpowiednie nawodnienie organizmu.

Summer means also soups. They're light, healthy and come to rescue when it's hot outside. It's also a way to a proper hydration.



Krem z marchewki


Składniki

700 ml bulionu warzywnego
500 g marchewki, obranej i pokrojonej w kostkę
1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
1 cebula, obrana i pokrojona
2 łyżeczki kurkumy lub curry
sól, świeżo zmielony pieprz
olej

Do podania (opcjonalnie)
śmietana
świeżo zmielony pieprz
świeża mięta


Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić warzywa i smażyć ok. 5 min. Posypać kurkumą lub curry, zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez 20 min.

Zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku.

Podawać np. ze śmietaną, świeżo zmielonym pieprzem i świeżą miętą. Zupa może być podawana na ciepło i na zimno.

Smacznego!




Carrot cream


Ingredients

700 ml vegetable stock
500 g carrots, peeled and diced
1 large potato, peeled and diced
1 onion, peeled and chopped
2 tsp ground turmeric or curry
salt, freshly ground pepper
oil

To serve (optional)
liquid cream
freshly ground pepper
fresh mint


Method

In a large pot, heat a little oil. Toss the vegetables and fry for about 5 minutes. Sprinkle with turmeric or curry powder, pour stock over and simmer for 20 minutes.

Blend to a smooth cream and season to taste.

Serve eg. with cream, freshly ground pepper and fresh mint. The soup can be served warm or cold.


Enjoy!



  Lekkie i szybkie dania na upalne dni Uczta pod gołym niebem

2 komentarze:

  1. Mniam, marchewkowy to jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też ;) Szczególnie z indyjskimi przyprawami :)

      Usuń