16 lipca 2015

Kruche ciasto z owocami i kruszonką/Shortcrust cake with fruit and crumble

Znacie to uczucie, kiedy nagle musicie koniecznie coś zjeść? I wtedy nawet 40 stopni na termometrze nie odwiedzie Was od upieczenia ciasta? Ostatnio mi się tak zdarzyło z tym ciastem. Nagle zachciało mi się takiego maślanego, kruchego ciasta z kruszonką i owocami, koniecznie lekko kwaśnymi. Wygrzebałam jeszcze rabarbar i kilka jabłek, które się poniewierały w koszyku na stole kuchennym oraz użyłam domowego dżemu morelowego, ale to ciasto jest o tyle uniwersalne, że można użyć praktycznie wszystkich owoców, zrobić je z dżemem lub bez. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.

You know that feeling when you suddenly have to necessarily eat something? And then even 40 degrees on thermometer does not dissuade you from baking a cake? It's what just happened to me with this bake. I suddenly wanted such a buttery, crisp pastry with crumble and slightly acidic fruit. I dug some more rhubarb and apples that have been begging for mercy in a basket on the kitchen table and I used homemade apricot jam, but this bake is so versatile that you can use almost all fruits, make it with jam or without it. The recipe comes from Moje Wypieki blog.




Kruche ciasto z owocami i kruszonką 



Składniki (na dużą formę)

2 szkl. mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru pudru
185 g masła
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 kg owoców
6 łyżek cukru
1/2 szkl. dżemu (opcjonalnie)

Kruszonka
185 g mąki pszennej lub pół na pół z orkiszową
100 g drobnego cukru
125 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego

Do podania
cukier puder


Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło pokrojone w kostkę, żółtka i śmietanę i wyrobić rękoma. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Dużą, prostokątną formę wyłożyć schłodzonym ciastem i wyrównać palcami. Ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 15 min. lub do momentu aż ciasto lekko się zezłoci. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Na przestudzony spód wyłożyć dżem i pokrojone owoce.

Przygotować kruszonkę: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło rozpuścić i gorące dodać do mąki z cukrem. Palcami wyrobić kruszonkę i wysypać na owoce.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 40-45 min. lub do momentu aż kruszonka się zezłoci.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





 Shortcrust cake with fruit and crumble



Ingredients (for a big mold) 


2 cups flour
1/2 teaspoon baking powder 
1/2 cup icing sugar 
185 g butter 
3 egg yolks 
3 tablespoons sour cream 
1 kg fruit 
6 tablespoons sugar 
1/2 cup jam (optional)

Crumble

185 g wheat flour or half and half with spelt flour 
100 g caster sugar 
125 g butter1 package vanilla sugar

To serve 

icing sugar


Method


Sift the flour into a bowl, add baking powder, icing sugar, butter cut into cubes, egg yolks and cream and knead by hand. Form into a ball, wrap in cling film and chill in the refrigerator for 30 minutes.

Preheat the oven to 180°C.

Put the cooled dough in
a large, rectangular mold and align with your fingers. Prick with a fork and place in hot oven. Bake for about 15 minutes or until the dough gets slightly golden. Remove from oven and cool slightly.

Put jam and sliced fruit at the cooled pastry.

Prepare the crumble: Mix flour with sugar and vanilla sugar. Melt the butter and while still hot add to the flour and sugar. Use your fingers to form crumble and sprinkle on fruit.

Put in the oven and bake for about 40-45 minutes or until crumble gets golden.

Remove from the oven and cool.

Before serving, sprinkle with icing sugar.


Enjoy!





Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz