The recipe for salsa verde comes from Gordon Ramsay's book "Ultimate home cooking".
Pieczeń wieprzowa z salsa verde
Składniki
700 g pieczeni wieprzowej (np. schab)
sól, świeżo zmielony pieprz
Salsa verde
5 filetów anchois + 1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka kaparów
1 łyżeczka mocnej musztardy
2 łyżeczki octu sherry lub czerwonego octu winnego
listki z 4 gałązek natki pietruszki
listki z 4 gałązek mięty
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Pieczeń opłukać i dokładnie osuszyć. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać solą i pieprzem i wklepać w mięso. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godziny.
Wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 min. do odpoczęcia.
W tym czasie przygotować salsa verde: filety anchois i oliwę umieścić w moździerzu, dodać kapary, musztardę, ocet i połowę ziół i utrzeć na pastę (do ulubionej konsystencji). Następnie dodać resztę ziół, doprawić do smaku i dodać trochę oliwy, żeby trochę rozcieńczyć pastę i lekko rozetrzeć.
Pieczeń wyłożyć na półmisek i polać salsą verde.
Smacznego!
Roast pork with salsa verde
Ingredients
700 g pork roast (eg. pork chop)
salt, freshly ground pepper
Salsa verde
5 anchovies + 1 teaspoon olive from anchovies
1 teaspoon capers
1 teaspoon strong mustard
2 teaspoons sherry vinegar or red wine vinegar
leaves from 4 sprigs fresh parsley
leaves from 4 sprigs mint
salt pepper
olive oil
Method
Preheat the oven to 200°C.
Rinse roast and dry thoroughly. Place in a baking dish, sprinkle with salt and pepper and pat the meat. Put in the oven and bake for about 1 hour.
Remove from oven, cover with foil and let stand for 15 minutes to rest.
At this time, prepare the salsa verde: place anchovies and olive from anchovies in a mortar, add the capers, mustard, vinegar and half the herbs and mash into a paste (to a favorite consistency). Then add the rest of the herbs and season to taste and add a little olive oil to a little dilute the paste and gently mash again.
Put roast on a platter and pour the salsa verde over.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz