25 lipca 2015

Pieczeń wieprzowa z salsa verde/Roast pork with salsa verde

Przepis na salsa verde pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Ultimate home cooking".

The recipe for salsa verde comes from Gordon Ramsay's book "Ultimate home cooking".





Pieczeń wieprzowa z salsa verde


Składniki

700 g pieczeni wieprzowej (np. schab)
sól, świeżo zmielony pieprz

Salsa verde
5 filetów anchois + 1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka kaparów
1 łyżeczka mocnej musztardy
2 łyżeczki octu sherry lub czerwonego octu winnego
listki z 4 gałązek natki pietruszki
listki z 4 gałązek mięty
sól, pieprz
oliwa z oliwek


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 st. C.

Pieczeń opłukać i dokładnie osuszyć. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać solą i pieprzem i wklepać w mięso. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godziny.

Wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 min. do odpoczęcia.

W tym czasie przygotować salsa verde: filety anchois i oliwę umieścić w moździerzu, dodać kapary, musztardę, ocet i połowę ziół i utrzeć na pastę (do ulubionej konsystencji). Następnie dodać resztę ziół, doprawić do smaku i dodać trochę oliwy, żeby trochę rozcieńczyć pastę i lekko rozetrzeć.

Pieczeń wyłożyć na półmisek i polać salsą verde.

Smacznego!






Roast pork with salsa verde


Ingredients

700 g pork roast (eg. pork chop)
salt, freshly ground pepper

Salsa verde

5 anchovies + 1 teaspoon olive from anchovies 
1 teaspoon capers 
1 teaspoon strong mustard 
2 teaspoons sherry vinegar or red wine vinegar 
leaves from 4 sprigs fresh parsley 
leaves from 4 sprigs mint 
salt pepper 
olive oil

Method


Preheat the oven to 200°C.


Rinse
roast and dry thoroughly. Place in a baking dish, sprinkle with salt and pepper and pat the meat. Put in the oven and bake for about 1 hour.

Remove from oven, cover with foil and let stand for 15 minutes to rest.


At this time, prepare the salsa verde:
place anchovies and olive from anchovies in a mortar, add the capers, mustard, vinegar and half the herbs and mash into a paste (to a favorite consistency). Then add the rest of the herbs and season to taste and add a little olive oil to a little dilute the paste and gently mash again.

Put
roast on a platter and pour the salsa verde over.

Enjoy! 






Piknik Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz