6 lipca 2015

Chłodnik/Cold soup

Taki szybki chłodnik robiło się u mnie w domu, więc ja robię taki sam. Jego przygotowaniem zawsze zajmował się tata. Kroił warzywa, jajka ugotowane na twardo, zalewał wszystko mlekiem, doprawiał i wstawiał do lodówki. Pamiętam, że nigdy nie mogłam się doczekać, kiedy będzie wystarczająco chłodny.

Jest wyśmienity z młodymi ziemniaczkami z wody, z masłem i koperkiem, ale możecie go też podać z kawałkiem chleba.

Such a fast cold soup was prepared in my house, so I'm doing the same. Dad always dealt with it. He was slicing vegetables, hard-boiled eggs, pouring milk over all, seasoning and putting it in the refrigerator. I remember that I could never wait for it to be cool enough.

It's delicious with young boiled potatoes with butter and dill, but it can also be served with a piece of bread.




Chłodnik


Składniki

1/2 pęczka rzodkiewki
1/2 ogórka sałatkowego
1 dymka ze szczypiorkiem
3 jajka, ugotowane na twardo 
250 ml mleka
1 l maślanki
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Warzywa opłukać i cienko pokroić. Jajka obrać i pokroić na plasterki. 

Warzywa i jajka włożyć do dużej miski lub garnka, zalać mlekiem i maślanką, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!






Cold soup


Ingredients

1/2 bunch radishes
1/2
salad cucumber
1 spring onion with chives
3 eggs, hard-boiled
250 ml milk
1 l buttermilk
salt, freshly ground pepper


Method

Rinse vegetables and thinly slice. Peel eggs and cut into slices.

Add vegetables and eggs to a large bowl or a saucepan, add milk and buttermilk, season with salt and pepper and mix thoroughly.

Cool for a few hours in the refrigerator.

Enjoy!




Lekkie i szybkie dania na upalne dni Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz