17 lipca 2015

Sałatka z bobem i wędzonym łososiem/Broad bean and smoked salmon salad

Pyszny, lekki letni lunch.

Delicious, light summer lunch.



Sałatka z bobem i wędzonym łososiem


Składniki (1 porcja)

1/3 szkl. ugotowanego bulguru
garść ugotowanego bobu
1/2 pomidora
1/4 ogórka sałatkowego
1/4 czerwonej cebuli
2 plastry wędzonego łososia
mały kawałek fety
listki z 3 łodyżek natki pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
sok z cytryny


Przygotowanie

Pomidor i ogórek opłukać i drobno pokroić. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Warzywa połączyć z bulgurem i bobem (ja nigdy go nie obieram, ale możecie to zrobić). Dodać pokrojonego w cienkie paski łososia i natkę pietruszki. Dodać pokruszoną fetę. Doprawić do smaku, polać oliwą i dużą ilością soku z cytryny. Dokładnie wymieszać.

Smacznego!




Broad bean and smoked salmon salad


Ingredients (serves 1)

1/3 cup cooked bulgur
a handful of cooked broad beans
1/2 tomato
1/4
salad cucumber
1/4 red onion
2 slices smoked salmon
a small piece of feta
leaves from 3 parsley
stems
salt, freshly ground pepper
olive oil
lemon juice


Method

Rinse and finely chop
tomato and cucumber. Cut onion into small cubes. Finely chop parsley. Combine vegetables with bulgur and broad beans (I never peel the beans, but you can do it). Add salmon sliced into thin strips and parsley. Add crumbled feta. Season to taste, add olive oil and plenty of lemon juice. Mix thoroughly.

Enjoy! 




Lekkie i szybkie dania na upalne dni Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz