23 lipca 2015

Mini serniczek jagodowy/Mini blueberry cheesecake

Lubię takie małe desery w szklankach - od razu mam wrażenie, że taki deser jest mniej grzeszny ;)

I like such small desserts in a glass - I already have the impression that this kind of dessert is less sinful ;)





Mini serniczek jagodowy


Składniki (4 porcje)

500 g jagód
5 łyżek cukru
250 g mascarpone
250 g ricotty
200 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
4 ulubione ciastka


Przygotowanie

Jagody opłukać i umieścić w garnku. Dodać cukier i gotować aż zaczną się rozpadać (ok. 10 min.). Przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się skórek i odstawić do ostygnięcia.

Mascarpone lekko utrzeć z ricottą.

Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i ubijać jeszcze ok. 1 min.

Kremówkę dodać do serów i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać puree jagodowe i znów delikatnie wymieszać, żeby masa pozostała lekka.

Do szkalanek lub pucharków wkruszyć po 1 ciastku i przykryć masą serową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!






Mini blueberry cheesecake 


Ingredients (serves 4)

500 g blueberries
5 tablespoons sugar
250 g mascarpone
250 g ricotta
200 ml heavy cream
2
tablespoons icing sugar
4 favorite cookies


Method

Rinse the blueberries and put in a pot. Add the sugar and cook until they start to disintegrate (about 10 minutes). Rub through a sieve to get rid of the skins and set aside to cool.

Lightly mash mascarpone with ricotta.

Whip the cream to stiff, then add icingsugar and whip again for about 1 minute.

Add the cream to cheese and mix gently with a spatula. Add the pureed blueberries and mix gently again so that the mass remaines light.

Crumble one cookie to a glass and cover with cheese mass. Refrigerate for several hours.


Enjoy! 





Letnie owoce Włoskie sery

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz