15 lipca 2015

Kurczak w sosie cytrynowym/Chicken in lemon sauce


Często się zdarza, że kiedy chcę wypróbować przepis z nowej książki kucharskiej, mój wybór pada na pieczonego kurczaka. Tym razem też tak było. Wreszcie sięgnęłam po "What Katie ate" australijskiej blogerki Katie Quinn Davies i od razu chciałam wypróbować przepis na kurczaka pieczonego z czosnkiem i cytryną. Mmmm, powiem tylko, że było warto!

It often happens that when I want to try a recipe from a new cookbook, my choice falls on roast chicken. This time it was also so. Finally, I reached for the "What Katie ate" from Australian blogger Katie Quinn Davies and I immediately wanted to try a recipe for roast chicken with garlic and lemon. Mmmm, I can only say it was worth it!





Kurczak w sosie cytrynowym


Składniki

1 kurczak
2 cytryny
1 główka czosnku
2-3 łodyżki rozmarynu
1 łyżka masła
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa 
2 szkl. bulionu drobiowego
150 ml kwaśnej, tłustej śmietany
sok z 1/2 cytryny


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 st. C.

Kurczaka opłukać i osuszyć. Palcem zrobić kieszonkę ze skóry na piersi kurczaka i w środek włożyć 2/3 masła. Resztą masła natrzeć całego kurczaka na zewnątrz. Posypać solą i pieprzem i dokładnie wetrzeć w skórę.

Główkę czosnku podzielić na ząbki i lekko je rozgnieść ostrzem noża. Włożyć kilka do kieszeni na piersi kurczaka, a resztę porozrzucać w naczyniu do pieczenia.

Cytrynę pokroić na ćwiartki. Kilka kawałków włożyć w kieszeń, a resztę ułożyć w naczyniu. Do kieszeni włożyć także 1 lub 2 gałązki rozmarynu i posypać kurczaka resztą rozmarynu.

Kurczaka skropić odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika. Po 30 min. nożem lub szczypcami wycisnąć sok z cytryn. 

Piec 1 h lub do momentu aż kurczak będzie gotowy (naciąć udko ostrzem noża - jeśli wypływający płyn jest przezroczysty, kurczak jest gotowy).

Wyjąć kurczaka z piekarnika i odstawić do odpoczęcia.

Naczynie do zapiekania postawić na ogniu i wlać bulion (jeśli nie można go postawić bezpośrednio na ogniu, wlać 1 szkl. bulionu do naczynia, zeskrobać resztki mięsa i przelać do garnka). Gotować na średnim ogniu aż zacznie bulgotać. Następnie zmniejszyć ogień, dodać śmietanę i sok z cytryny i gotować przez kilka minut, mieszając. Doprawić do smaku. Powstały sos przelać przez sitko.

Kurczaka polać połową sosu. Kurczaka podawać razem z sosem.

Smacznego!






Chicken in lemon sauce


Ingredients


1 chicken 
2 lemons 
1 head garlic 
2-3 stalks rosemary 
1 tablespoon butter 
salt, freshly ground pepper 
olive oil 
2 cups chicken stock
150 ml sour, heavy cream 
juice of 1/2 lemon



Method 



Preheat the oven to 200 ° C. 

Rinse and dry chicken. Use your finger to make a pocket of skin on chicken breast and add 2/3 of the butter under the skin. Rub out the whole chicken with the rest of the butter. Sprinkle with salt and pepper and rub into the skin thoroughly. 

Divide the garlic head into cloves and lightly crush them with the knife blade. Put some cloves into the breast pocket and scatter the rest in a baking dish.

Cut lemons into quarters. Insert sveral pieces into the pocket and scatter the rest in a baking dish. Insert into the pocket also 1 or 2 sprigs of rosemary and sprinkle chicken with the rest of the rosemary leaves. 

Drizzle the chicken with a little olive oil and put in the oven. After 30 minutes squeeze the juice from the lemons using ex. a knive. 

Roast1 hour or until the chicken is ready (cut chicken leg with a blade of a knife - if the liquid coming out is clear, the chicken is ready).Remove the chicken from the oven and set aside to rest. 

Put the baking dish on the fire and add the stock (if it can not be put directly on the fire, pour 1 cup stock into the dish, scrape leftover meat and pour into the pot). Cook over medium heat until it begins to bubble. Then reduce the heat, add the cream and lemon juice and cook for a few minutes, stirring. Season to taste. Pour the sauce through a strainer. 

Pour half the sauce over the chicken. Serve chicken along with the rest of the sauce.


Enjoy!







2 komentarze:

  1. Bardzo lubię pieczonego kurczaka na różne sposoby. Często robię na rożnie lub z wykorzystaniem butelki z piwem. Każdy sposób jest dobry, byle by wyszła chrupiąca skórka ;)
    Zapraszam na wpis o tym dlaczego warto regularnie pić wodę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj skórka jest zdecydowanie chrupiąca ;)

      Usuń