10 lipca 2015

Zupa z cukinii/Zucchini soup

Szybka i prosta zupa z letnich warzyw? Spróbujcie tej zupy z cukinii! Na pewno Wam posmakuje :)

Quick and easy soup with summer vegetables? Try this soup with zucchini! I'm sure you will like it :)



Zupa z cukinii
(przepis pochodzi z książeczki dołączonej do SoupMaker Philipsa)


Składniki

2 średnie cukinie, pokrojone w kostkę
1 średnia cebula, obrana i pokrojona
1 ząbek czosnku, obrany i drobno pokrojony
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano (świeżego lub suszonego)
sól, pieprz
olej

Do podania (opcjonalnie)
feta
cukinia pokrojona w drobną kostkę
bazylia
świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu przez 3 min. Następnie dodać cukinię i oregano i smażyć przez 5 min., od czasu do czasu mieszając. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu 15 min. 

Dokładnie zmiksować i doprawić do smaku.

Podawać np. z pokruszoną fetą, drobno pokrojoną cukinią, świeżą bazylią lub oregano i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!




Zucchini soup
(recipe comes from the book included with SoupMaker Philips)


Ingredients

2 medium zucchini, diced
1 medium onion, peeled and chopped
1 clove garlic, peeled and finely chopped
500 ml vegetable stock
1 teaspoon oregano (fresh or dried)
salt pepper
oil

To serve (optional)
feta
zucchini cut into small cubes
basil leaves
freshly ground pepper
 



Method

In a large pot, heat the oil. Add the onion and garlic and fry over medium heat for 3 minutes. Then add the zucchini and oregano and cook for 5 minutes, occasionally stirring. Pour stock over and simmer for 15 minutes.

Blend thoroughly and season to taste.

Serve eg. with crushed feta cheese, finely chopped zucchini, fresh basil or oregano and freshly ground pepper.


Enjoy!



  Lekkie i szybkie dania na upalne dni Uczta pod gołym niebem Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz