31 lipca 2015

Krewetki w cieście filo/Prawns in filo pastry

Nowy pomysł na krewetki z azjatyckim twistem według przepisu z blogu Kwestia Smaku.

New idea for prawns with an Asian twist according to the recipe from Kwestia Smaku blog.



Krewetki w cieście filo


Składniki

200 g surowych, obranych i oczyszczonych krewetek (z ogonkami)
4 płaty ciasta filo
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 limonki
sezam
olej do smażenia
rozpuszczone masło

Sos do podania
3 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżka miodu


Przygotowanie

Sos sojowy wymieszać z sokiem z limonki. Włożyć krewetki, wymieszać i odstawić.

Rozłożyć płat ciasta filo, posmarować rozpuszczonym masłem i posypać sezamem. Ułożyć kilka krewetek i każdą dokładnie zawinąć w ciasto, sklejając brzegi. Kontynuować z resztą.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć krewetki z każdej strony aż zmienią kolor na różowy, a ciasto będzie złote i chrupkie. Wyjąć na ręcznik papierowy. Kontynuować z resztą.

Wymieszać wszystkie składniki sosu. Krewetki podawać z sosem.

Smacznego!



Prawns in filo pastry


Ingredients

200 g raw, peeled and cleaned prawns (with tails)
4 sheets filo pastry
2 tablespoons soy sauce
juice of 1/2 lime
sesame seeds
frying oil
melted butter

Sauce to serve
3 tablespoons soy sauce
juice of 1/2 lime
1 tablespoon honey


Method

Mix soy sauce with lime juice. Add prawns, stir and set aside.

Unfold a filo pastry sheet, spread with melted butter and sprinkle with sesame seeds. Place a few prawns on and
wrap each one carefully in pastry, sticking the edges. Continue with the rest.

In a large skillet, heat the oil. Fry prawns on each side until they turn pink and the pastry is golden and crisp. Transfer to a paper towel. Continue with the rest.

Mix all the sauce ingredients. Serve prawns with the sauce.


Enjoy!


  Piknik Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz