Cherry season at its best! Hence, I propose a tasty jelly with whole cherries and wine. Yum!
Galaretka czereśniowa na winie
Składniki (3 porcje)
500 g czereśni, wydrylowanych
125 ml czerwonego wytrawnego wina
125 ml wody
2-3 łyżki syropu z agawy (lub więcej do smaku)
2 listki żelatyny
Przygotowanie
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min.
Przekrojone na pół czereśnie włożyć do garnka, zalać winem i wodą, dodać syrop z agawy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 min. Odstawić z ognia i dodać żelatynę odciśniętą z wody. Dokładnie wymieszać.
Przelać do szklanek i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Podawać np. ze słodką śmietanką.
Smacznego!
Cherry jelly with wine
Ingredients (serves 3)
500 g cherries, pitted
125 ml dry red wine
125 ml water
2-3 tablespoons agave syrup (or more to taste)
2 leaves gelatin
Method
Put gelatin in cold water and set aside for 10 minutes.
Put the halved cherries into a saucepan, pour wine and water, add agave syrup and bring to a boil. Reduce heat and simmer for about 5 minutes. Set aside off the heat and add gelatin wrung out of the water. Mix thoroughly.
Pour into glasses and refrigerate for several hours till stiff.
Serve eg. with sweet cream.
Enjoy!
Taką to bym z chęcią zjadła :-)
OdpowiedzUsuńJest super prosta do zrobienia, więc namawiam do zrobienia ;)
Usuń