Fast and delicious appetizer or light lunch on hot days.
Tagliatelle z cukinii z krewetkami
Składniki (1 porcja)
1/2 cukinii
100 g surowych krewetek
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki ostrej papryki
2 suszone pomidory
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa z suszonych pomidorów
sok z cytryny
Przygotowanie
Cukinię opłukać i obrać obierakiem do warzyw, tworząc szerokie paski (tagliatelle).
Krewetki obrać i oczyścić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić drobno pokrojony czosnek i krewetki. Posypać ostrą papryką i smażyć z każdej strony ok. 2 min. aż krewetki nabiorą różowego koloru.
Krewetki dodać do cukinii wraz z pomidorami pokrojonymi w paski.
Doprawić do smaku, polać oliwą z suszonych pomidorów i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Zucchini tagliatelle with prawns
Ingredients (serves 1)
1/2 zucchini
100 g raw prawns
1 clove garlic
1 tablespoon butter
1/4 teaspoon chilli pepper
2 sun-dried tomatoes
salt, freshly ground pepper
olive oil from dried tomatoes
lemon juice
Method
Rinse the zucchini and peel using a vegetable peeler and creating wide strips (tagliatelle).
Peel and clean prawns. In a skillet, melt the butter, add the chopped garlic and prawns. Sprinkle with chilli pepper and fry on each side for about 2 minutes until prawns get pink.
Add prawns to zucchini with tomatoes cut into strips.
Season to taste, pour olive oil from dried tomatoes and lemon juice over.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz