1 lipca 2015

Zupa z groszku z miętą/Pea soup with mint

Ta zupa ma przepiękny zielony kolor i jest lekko słodkawa. Na pewno się w niej zakochacie!

This soup has a beautiful green color and is slightly sweetish. Surely you'll fall in love with it!





Zupa z groszku z miętą


Składniki

500 g groszku (świeżego lub mrożonego)
1 średnia cebula, obrana i posiekana
2 łyżki posiekanej mięty
550 ml bulionu warzywnego
olej
sól, pieprz 

Do podania
śmietanka
feta
posiekana mięta
świeżo zielony pieprz


Przygotowanie

W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 3 min. Wrzucić groszek i zalać bulionem. Gotować przez  15-20 min. 

Dodać miętę, doprawić do smaku i zmiksować na gładki krem.

Podawać np. ze śmietanką, pokruszoną fetą, posiekaną miętą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!






Pea soup with mint


Ingredients


500 g peas (fresh or frozen)
1 medium onion, peeled and chopped
2 tablespoons chopped mint
550 ml vegetable stock
oil
salt and pepper

To serve
liquid cream
feta
chopped mint
freshly ground pepper


Method

In a saucepan, heat the oil. Add the onion and cook over medium heat for about 3 minutes. Toss peas and pour the stock. Cook for 15-20 minutes.

Add the mint, season to taste and mix to a smooth cream.

Serve eg. with cream, crumbled feta cheese, chopped mint and freshly ground pepper.

Enjoy!




Lekkie i szybkie dania na upalne dni Uczta pod gołym niebem

2 komentarze: